06 januari 2011

Brödbak istället för Malmö

Vi hade en liten tanke om att åka till Malmö så Maria skulle få shoppa av sig lite - det går inte i en stad som Karlshamn :-)

Men det snöade inne kan man säga! Så istället har det blivit att pulsa lite i snön för lite motion följt av inhandling av lite brödbaksingredienser jag vanligtvis inte har hemma (rågsikt och jäst). Lättbakat var det också.
Sista jäsningen klar, bara skjuts in i ugnen!


Slutresultatet!
Receptet hittade jag på alltommat:

50 g                     jäst
5 dl                      mjölk
2 msk                 honung
1 msk                 salt
1 dl                      linfrö
5 dl                      rågsikt
7 dl                      vetemjöl


1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. 
2. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. 
3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.
Skicka en kommentar